de Alde Mar 14
9035 VP Dronrijp
Vragen? 0517-239539
Menu

25 jaar Dygra Lichtreclame

25 jaar Dygra Lichtreclame 1991- 2016

Dygra is in 1991 ontstaan als initiatief van Jouke M. Dijkstra en Coos de Graaf. De opzet was om lichtbakken te verhuren aan bedrijven vanuit de boerderij aan de Rijksstraatweg in Schalsum.

25 jaar Dygra Lichtreclame bedrijfswagen

De 1e grote bedrijfswagen van Dygra

Na een grondig marktonderzoek en een ambitieus plan gingen we met ons verhuurproduct de boer op. Al snel bleek dat er weinig belangstelling was voor het huren van een lichtbak. Het bleek een lastig product en mede dankzij de Golf oorlog hielden ondernemers de hand op de knip als het om huren ging.

We hadden destijds een contract met heel veel scholen. Onze taak was advertenties te plaatsen naast de koffie automaten. De adverteerders, waaronder autorijscholen richten zich met hun acties op jongeren.  Daarnaast was er belangstelling voor het kopen van gevelreclame en lichtreclame.  De switch was dan ook snel gemaakt en de passie ontstond voor dit mooie product.

Van verhuur naar verkoop

Uiteraard hebben we in de beginperiode lichtbakken ingekocht. Het was zaak de ogen goed open te houden en te kijken hoe het product werd gemaakt. Al snel kwam de gedachte op “dit kunnen wij beter, voordeliger en mooier”. De bakken werden dus voortaan in eigen huis in de boerderij in Schalsum geproduceerd. De passie voor lichtreclame was onherroepelijk.  En de klanten vroegen steeds meer diversiteit in producten.

Einde van de VOF

Op 1 november opgericht en op 24 januari 1992 besloten we in goed overleg de VOF te ontbinden. Een scheiding was een feit, Coos ging terug in de horeca en ik ging alleen verder met het bedrijf onder dezelfde naam.

Alleen verder

Overdag verkopen, ’s avonds produceren en in de weekends monteren.  Als eenmansbedrijf deed ik alles zelf.  Het was bikkelen af en toe. Met weinig vrije tijd.  Ik woonde in die boerderij in Schalsum, zodoende was er geen scheiding tussen werk en vrije tijd.

Uitbreiding

Dygra Lichtreclame Schalsum 25 jaar geleden

Dygra Lichtreclame begonnen in Schalsum in 1991

Na 3-4 jaar werd het steeds drukker en nam ik vakmensen in dienst die een deel van het specialistische werk konden oppakken. Dat bleek een zeer goed besluit  en Dygra groeide snel. Ik kon me meer richten op de acquisitie en haalde zodoende ook de grotere klanten binnen.

Wij zijn in 2016 nog steeds de lichtreclameleverancier voor zowel de kleine zelfstandige als lokale overheden en grote winkelcentra. Ook zijn wij toeleverancier van half fabricaten voor de reclamebranche. Een groot aantal klanten van Dygra zijn al 25 jaar loyale klanten.

Van Schalsum naar Dronrijp

In 1997 besloot ik op 27-jarige leeftijd de grote sprong te wagen.

25 jaar Dygra Lichtreclame

25 jaar Dygra Lichtreclame

Op een prachtige zichtlocatie op het nieuwe bedrijventerrein aan  De Alde Mar in Dronryp bouwden we een opvallend pand.  Met opvallende details en dito huisstijlkleuren. Met modern ingerichte kantoorruimtes en een grote showroom.

Daarnaast werd geïnvesteerd in een zeer complete werkplaats waarin alle uiteenlopende specialistische werkzaamheden plaatsvinden.  Door onze eigen vakmensen.  Ook na de bouw is er nog flink uitgebreid en geïnvesteerd in machines, apparatuur en werkruimte.

Al 25 jaar ontwerpen, produceren, monteren en onderhouden we vrijwel alle reclameobjecten zelf. Het spreekt voor zich dat er in 25 jaar ook veel is veranderd.  Hieronder een aantal voorbeelden.

Acquisitie en klantcontact

Met een plakboek vol foto’s van mooie lichtreclameproducten die ik voor bedrijven zou kunnen maken, ging ik destijds koud naar de ondernemers toe.

Anno 2016

Nu hebben we een prachtige website met veel productinformatie en een uitgebreide portfolio van uiteenlopende projecten.  Ik ben nog steeds het aanspreekpunt van het bedrijf en ook de korte lijnen zijn er nog steeds.  Maar weekends zijn we nu gelukkig wel vrij.

Machinepark en apparatuur

Mijn 1e computer was een 386 SX met 80MB geheugen.  Ik werkte met een snijplotter van 38 cm. Een kleine zaagtafel, verschrikkelijk onhandig als het object iets te groot was.  Het duurde lang voor deze zaagmachine productief was. Mijn eerste bedrijfsauto was een bescheiden Opel Combo.

Anno 2016

Met de bouw van het bedrijfspand is er meteen flink geïnvesteerd in machines en

De nieuwste aanwinst de applicator

De nieuwste aanwinst de applicator

apparatuur, o.a. een grote CNC  freesmachine van 3 x 2 meter voor het frezen van letters uit allerlei soorten kunststof, aluminium of MDF.  Een aparte spuitcabine en een staande wandzaag machine met grote werktafels zodat we ook grote projecten met grote objecten aankunnen.

In 2007 hebben we de werkplaats opnieuw uitgebreid met een 350 m2.  Voorzien van een autobrug voor het volledig beplakken, wrappen van auto, bussen en vrachtwagens.  Ook is ons platenmagazijn  uitgebreid.  Dit stelt ons in staat om een voorraad van uiteenlopende plaatmaterialen aan te houden zodat we snel op de vraag kunnen reageren en dus snel kunnen leveren.

Met onze full colour XL platenprinter van 3 x 1.6 meter, kunnen we rechtstreeks op plaat printen.

Voor  fotowanden of mooie foto’s op brushed dibond , voor onze aparte XL spandoek en folie printer  hebben we ons machinepark met een applicator/ plaktafel uitgebreid. Hiermee  kunnen wij grote full colour vlakken folie sneller en makkelijker op grote borden en plaatmateriaal aan brengen.  En met onze volledig ingerichte montagebus met gereedschap vallen we zeker op.

Kortom we zijn van vele reclamemarkten thuis.

Producten en materialen

De eerste jaren in Schalsum werkten we vrijwel uitsluitend met  Trespa( HPL) High Pressure Laminate. Er was destijds ook geen vraag naar andere materialen. Trespa is watervast kunststof  en was het meest voor de hand liggend materiaal en bovendien een redelijk betaalbare oplossing.  Al met al was het maken van een bord behoorlijk arbeidsintensief. Een voorbeeld:

In 1991 Kostte een voetbalbord 450 gulden en we hadden 4 uren werk om het bord te realiseren. Logo kregen we vaak per post aangeleverd op 1,44 MB floppy of werd handmatig ingescand. Het invoeren van het logo, uitsnijden van de folie, pellen en appliceren van de folie, het plakken op het gezaagde trespa bord gebeurde allemaal handmatig.  En dat in meerdere kleuren.

NU 2016 Kost een voetbalbord gemiddeld 168 euro.  We maken nu 4 borden in een uur dankzij onze printmachine en speciale plak apparatuur, omdat te kunnen werd er nog wel even voor anderhalve ton geïnvesteerd.  Vandaag de dag komt het logo of printbestand via de mail binnen. Vaak in de juiste kleuren en soms ook in het juiste bestandsformaat.  Het bestand wordt vervolgens goed gecontroleerd en des gewenst bijgewerkt en dan rechtstreeks naar de printer gestuurd,  het product wordt verder digitaal en machinaal geproduceerd.

25 jaar Dygra Lichtreclame Enfield garagebedrijf

25 jaar geleden mochten wij dit pand voorzien van reclame

Keukencentrum Marssum

25 jaar later mogen we hetzelfde pand nu van Keukencentrum Marssum voorzien van gevel- en lichtreclame.

Anno 2016

De materialen die nu voorhanden zijn bieden ons ongekende mogelijkheden. Trespa wordt af en toe nog steeds gebruikt maar we werken nu vooral met Dibond (aluminium composietplaat) maar ook met RVS, kunststof en andere uiteenlopende metaalsoorten. Er is geen nee te koop. Dankzij ons machinepark kunnen wij nu met alle soorten materialen werken. Voor onze klanten zijn de mogelijkheden onbeperkt.

Verlichting van lichtreclame

In de beginfase van ons bedrijf werkten we vooral met neonbuizen.  Een complex arbeidsproces met beperkte mogelijkheden als het ging om verlichting in vormen en kleinere objecten.  Lees meer over hoe wij neon buizen maken.

LED (Light Emitting Diode) populair en duurzaam

Door de nieuwe lichttechnieken van vandaag de dag doen we veel met LED verlichting,

jubileum 25 jaar Dygra Lichtreclame specialist in lichtreclame

25 jaar Dygra Lichtreclame

dit is een prachtig mooi product omdat je in hele kleine ruimtes toch nog verlichting kunt aanbrengen.  Hierdoor zijn er veel nieuwe mogelijkheden en toepassingsmogelijkheden om verlichte letters en objecten te maken.  In iedere vorm en formaat tot LED schermen van enkele vierkante meters. LED is bovendien een duurzame oplossing. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Ook zien we toch wel opnieuw belangstelling voor neon reclame als het gaat om uitstraling.

Ons logo

Ook ons logo heeft in de loop van de tijd wel wat veranderingen ondergaan.  Inmiddels is het tot een volwassen logo uitgegroeid passend bij de profilering van Dygra Lichtreclame.

Mijn missie

Er is nogal wat veranderd in de afgelopen jaren. Mijn missie was 25 jaar geleden mooie reclames maken voor een betaalbare prijs en veel tevreden klanten. Dat is mijn missie nog steeds.  Samen met een team van vakmensen zorgen wij voor een helder licht op uw zaak. Hierin is nog steeds niets veranderd, ook niet na 25 jaar Dygra Lichtreclame.

Jouke M. Dijkstra
Directeur Dygra Lichtreclame

 

XAanbieding

Bekijk ook eens onze occasions lichtbakken en reclamezuilen. Nu scherp geprijsd!

Aanbiedingen